vissza a cikkekhez
Hepatitis A
2009-09-16
A hepatitis A betegség egy olyan fertőző, vírus által terjesztett betegség, amely a világ számos országában előfordul. A hepatitis A vírus széklettel ürül, és a szájon keresztül fertőzi meg az újabb betegeket, így terjedése rendkívül egyszerű. A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, vagy palackozatlan vízzel kerül a szervezetbe.
A Hepatitis "A" azaz az „A” típusú vírusos májgyulladás
Panaszok és tünetek
* Felnőttek esetén gyakoribbak a tünetek, mint gyermekekben
* Sárgaság
* Gyengeség
* Hasi fájdalom
* A vizelet sötétebb lesz
* Étvágytalanság
* Hányinger
* Hőemelkedés (láz lehet a betegség kezdetén)
* Laza székletürítés
Kórokozó
* Hepatitis A vírus
A hepatitis A vírus átvitele
* A vírus a beteg székletével ürül
* A széklettel szennyezett víz, élelmiszer fogyasztása jelenti a legfontosabb veszélyt. A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, vagy palackozatlan vízzel, nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerül a szervezetbe.
A fertőzés kialakulásához elég, ha egy fertőzött ember él a környezetünkben, és az valamilyen módon, akár a kezével megérintve átadja a vírust.
Hosszú távú hatása
* Nem alakul ki krónikus betegség
* Ha valakinek már volt „A” típusú májgyulladása, nem fogja mégegyszer megkapni
* Az esetek kb. 15%-ában elhúzódó lefolyásra és visszaesésekre lehet számítani
Kik kaphatják meg a hepatitis "A" vírust?
* A beteg családtagjai, közvetlen környezete
* Olyan területen élők, elsősorban gyermekek, ahol a fertőzés gyakori
* Utazók, akik járványos területre utaznak
Gyógyítás
* Csak tüneti gyógyítás lehetséges
A hepatitis "A" betegség megelőzése
* Megfelelően hőkezelt, megbízható ételek, italok fogyasztása
* Palackozott víz, saját kezűleg hámozott gyümölcsök, zöldségek fogyasztásának elkerülése, nyers kagylók, rákok, csigák, halak (tenger gyümölcsei) és jégkocka fogyasztásának a kerülése
* Az utcai árusnál való étkezés kerülése
* Személyi higiéne betartása, gyakori kézmosás
* Gamma-globulin alkalmazása, ha beteg személy van a környezetben
* Védőoltások
A világ számos országában előfordul a betegség:
HEPATITIS A ENDÉMIA FOKA | RÉGIÓ | ÁTVITELI MÓD |
Nagyon magas | Afrika, Dél-Amerika egyes területei, a Közel-Kelet és Délkelet-Ázsia | - emberről emberre - szennyezett étellel és itallal |
Magas | Brazília amazonasi vidéke, Kína, Latin-Amerika | - emberről emberre - járványok/ szennyezett étel és ital |
Közepes | Közép- és Kelet-Európa | - emberről emberre - járványok/ szennyezett étel és ital |
Alacsony | Ausztrália, USA, Nyugat-Európa | -alkalmanként járványok |
Nagyon alacsony | Észak-Európa és Japán | - kizárólag magasan fertőzött területekre utazók által behurcolt esetek |