vissza a cikkekhez

Vírushepatitisek

2009-11-04


A vírushepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőzéses májártalmak gyüjtőneve. Vezető klinikai tüneteikben sok a hasonlóság, jellemző a májgyulladás és a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól. A csoport betegségeit a kórokozók alapján nevezték el. A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik és X-szel jelölik a még nem azonosított vírusokat.A hepatitisz.hu">vírushepatitisek a kórokozótól függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (pl. fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi hepatitisz.hu">vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál).

Tápcsatornán keresztül terjedő hepatitisz.hu">vírushepatitisek

 

 

Hepatitis A

 

 

A betegség hirtelen kezdődik: tünetei a néhány napig tartó láz, elesettség, étvágytalanság, sárgaság. A klinikai lefolyás rendszerint enyhe. Kórokozója a hepatitis A hepatitisz.hu">vírus, amely a fertőzött széklettel terjed. A fertőzés forrása a beteg és a tünetmentes fertőzött személy.

Lappangási ideje leggyakrabban 28-30 nap. A fertőzőképesség tartama: a lappangási idő második felétől kezdődik és a sárgaság megjelenése után néhány nappal megszűnik. Passzív immunizálás lehetséges. Megelőzéséhez szükséges az általános higiénés szabályok betartása. Aktív immunizálás lehetséges.

 

 

Hepatitis E

 

 

A hepatitis A-hoz hasonló. A fertőzések jelentős része tünetmentes. Kórokozója a hepatitis E hepatitisz.hu">vírus. A fertőzés forrása a beteg vagy a tünetmentes fertőzött személy, valamint valószínűleg különböző állatok (sertés, vaddisznó, rágcsálók és majmok). A fertőzött terhes nők a magzatot a méhlepényen keresztül fertőzhetik.

Lappangási ideje leggyakrabban 26-42 nap. Aktív védőoltás nem áll rendelkezésre. Vérrel és testnedvekkel terjedő hepatitisz.hu">vírushepatitisek

 

 

Hepatitis B

 

 

A betegség lassan kezdődik, rendszerint láz nélkül. A bevezető szakban a betegnél fáradtság, izületi fájdalmak, étvágytalanság jelentkezik, majd ezt követően a sárgaság. Akut szövődménye a májsorvadás (atrófia), ami halálos kimenetelű lehet. A fertőzés krónikussá is válhat. Késői következménye a májzsugorodás (cirrózis) és a májrák. Kórokozója a hepatitis B hepatitisz.hu">vírus.

A fertőzés forrása: az akut és a krónikus betegek, valamint a tünetmentes hepatitisz.hu">vírushordozók. Vérrel, szövetnedvekkel, váladékokkal (ondó, hüvelyváladék, nyál) terjed.

Ez határozza meg a tipikus terjedési módokat: szexuális érintkezés, vér, vérkészítmények, vérrel, szövetnedvekkel, váladékokkal szennyezett orvosi eszközök, műszerek, szervátültetés, intravénás kábítószer-élvezők közös tű, fecskendő használata, sérült bőrrel, illetőleg nyálkahártyával történő érintkezés, fertőzött anyáról újszülöttre.

Lappangási idő: 45-180 nap, leggyakrabban 60-90 nap. A fertőzőképesség időtartama: a lappangási időben, rendszerint több héttel a tünetek megjelenése előtt kezdődik és a heveny tünetek lezajlásáig tart. A tünetmentes hordozók és a krónikus betegek évekig, akár életük végéig fertőzőképesek lehetnek! Megelőzésében különösen fontos a véradók, vérkészítmények, sejt-, szövet-, szervdonorok, terhes nők szűrővizsgálata, a kórházhigiénés rendszabályok szigorú betartása és ellenőrzése, az egészségügyi dolgozók oktatása.

Javasolt a hepatitisz B elleni védőoltás (aktív immunizálás) egészségügyi dolgozók, művese kezelésben részesülő betegek, vérzékenyek, és szexuális magatartásuk miatt fokozott fertőzési veszélynek kitett személyek, intravénás kábítószer-élvezők számára, továbbá azon külföldi országokba utazóknak, ahol a hepatits B előfordulása jelentős.

 

 

Hepatitis C

 

 

A betegség többnyire enyhe lefolyású, sárgaság csak az esetek kis hányadában jelentkezik. A fertőzöttek 75-90%-ában tünetmentes vagy tünetszegény hepatitisz.hu">vírushordozás alakul ki.

Gyakori a betegség krónikussá válása és ez májzsugorodáshoz (cirrózis) vezethet. Kórokozó: a hepatitis C hepatitisz.hu">vírus.

A fertőzés forrása: a hepatitisz.hu">vírushordozó és a beteg ember. Fertőzött vérrel, szövetnedvekkel terjedhet. A fertőzött anyáról a csecsemőre történő terjedés 6-10%-os valószínűséggel fordulhat elő. A szexuális úton történő fertőzés ritka. Lappangási idő: 14 - 180 nap, leggyakrabban 6-9 hét. Megelőzés megegyezik a hepatitis B-nél leírtakkal.vissza a cikkekhez