vissza a cikkekhez

Hepatitis B

2009-09-16


A legveszélyeztettebbek közé tartoznak a droghasználók

A hepatitis B fertőzés világszerte elterjedt, jelenleg a becslések szerint több mint 2 milliárd ember fertőződött meg a vírussal a Föld teljes lakosságából. Ezekből mintegy 360 millió beteg krónikus hepatitis B fertőzésben szenved, amely komoly rizikófaktor: a krónikus hepatitis B talaján ugyanis májzsugor és májrák alakulhat ki. Évente körülbelül 500-700 millió haláleset történik a hepatitis B vírusfertőzés következtében, holott ez a betegség védőoltással hatékonyan megelőzhető.A hepatitis B-ről általában


A vírus igen magas fertőzőképességgel bír, vérrel és testnedvekkel terjed. Közvetítheti szexuális kapcsolat, vérátömlesztés, és apróbb sérülések során fertőzött olló és borotva, de meg lehet fertőződni piercing, tetoválás, pedikűr és manikűr közben is. Gyakran a fertőzött terhes kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán.  A tünetek megjelenéséig átlagosan 75 nap telik el, de ez az idő akár 30-180 nap is lehet.

 

Globális helyzet


1992-ben, az Egészségügyi Világgyűlés (WHA-World Health Assembly) az összes tagországára vonatkozó határozatot fogadott el, miszerint "integrálni kell az olyan új, költséghatékony oltóanyagokat, mint például a hepatitis B elleni vakcina, a nemzeti immunizációs programokba minden országban, ahol ez keresztülvihető.” 1992-ben a WHO fő célnak tűzte ki, hogy a hepatitis B elleni oltóanyagot a világ összes országában kötelező oltásként vezessék be. Ez a cél máig nem valósult meg. A tervek szerint 2010-re szeretnék a világ országainak 90%-ában elérni, hogy ez megtörténjen. Magyarországon a hepatitis B elleni oltás 1999 óta kötelező, azóta minden évben a 14 éves korosztályt beoltják hepatitis B ellen.

 

Fontosabb tudnivalók a hepatitis B-ről


    * A hepatitis B egy olyan vírusos fertőző betegség, amely a májat támadja meg és akut valamint krónikus betegséget is okozhat.
    *  A vírus vérrel és testnedvekkel terjed
    * Körülbelül kétmilliárd olyan ember él a Földön, akiket már megfertőzött a hepatitis B vírus. Körülbelül 600 ezer ember hal meg évente az akut vagy krónikus hepatitis B következményeként
    * A gyermekkorban hepatitis B vírussal fertőzöttek 25%-a felnőttkorban krónikus hepatitis következményeként kialakuló májzsugorban vagy májrákban hal meg
    * A hepatitis B vírus fertőzőképessége 10x nagyobb, mint AIDS-et okozó HIV-é
    * A hepatitis B vírus fokozott munkaköri veszélyt jelent az egészségügyi dolgozók számára
    * A hepatitis B ellen már rendelkezésre áll biztonságos és hatásos oltóanyag. A vakcina 1982 óta elérhető, és 95%-ban hatásos a hepatitis B fertőzés ellen. Ez volt az első olyan oltóanyag, amellyel rákos megbetegedést lehetett megelőzni.

 

Tünetek


A hepatitis B vírus néhány héttel a fertőzés után alakítja ki tipikus tüneteit: sárga bőr és szemfehérje, sötét vizelet, erős fáradtság és levertség, hasüregi fájdalom. A tünetek bizonyos esetekben akár hónapokig, vagy évekig is jelentkezhetnek. A hepatitis B fertőzés krónikussá is válhat bizonyos esetekben (a a tapasztalatok szerint a betegek 10 %-nál), amely májzsugorhoz és májrákhoz vezethet.

 

A krónikus hepatitis B rizikócsoportjai


A hepatitis B fertőzött gyermekek különösen veszélyeztetett csoportnak számítanak.  Azoknál a gyermekeknél, akik egyéves koruk előtt fertőződnek a vírussal, 90%-ban krónikussá válik a fertőzés. Az egy és négyéves korosztály esetében ugyanez az arányszám 30-50% között mozog, míg az ennél idősebb fertőzött gyermekek egynegyede számolhat krónikus hepatitis B betegséggel. A felnőttek 90%-a azonban sikeresen átvészeli a hepatitis B fertőzést, körülbelül a betegek 10 százalékánál alakul ki krónikus betegség.

 

Hol a legelterjedtebb a hepatitis B vírus?


A hepatitis B endemikus Kínában és Ázsia más országaiban is. Az emberek többsége itt már gyermekkorában elkapja a betegséget, az ázsiai országok populációjának 8-10%-a krónikus hepatitis B beteg. Ebben a régióban a krónikus fertőzés következtében kialakuló májrák és májzsugor a harmadik vezető halálok a férfiak körében és első a nők körében. Hasonlóan elterjedt a vírus az Amazonas és Kelet-Európa bizonyos országaiban is, illetve magas a fertőzöttségi szint a Közel-Keleten és Indiában. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a népesség kevesebb, mint egy százalékát érinti a hepatitis B fertőzés, ugyanakkor a növekvő migráció miatt egyre több fertőzött menekült hozza be a hepatitis B-t ezekbe az országokba is.

 

Megelőzés


A fertőzés legbiztosabb megelőzése a hepatitis B elleni oltóanyag. A hepatitis B elleni vakcinából két adag szükséges ahhoz, hogy több évtizedre szóló védettség alakuljon ki.

 

A legveszélyeztetettebb csoportok:


    * szabatos szexuális életet élők;
    * Hepatitis B betegek partnerei és családtagjai, közös háztartásban élők;
    * droghasználók;
    * a vérrel és vértermékekkel dolgozók, valamint az egészségügyi dolgozók;
    * transzplantációban résztvevők;
    * utazók

 

Évente 4 millió ember válik tartósan hepatitis B fertőzötté


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint kétmilliárd olyan ember él a világon, aki megfertőződött hepatitis B-vel valamikor az élete során. Ebből 350 millió betegnél sajnos krónikussá válik a betegség, amely májrákhoz is vezethet. Évente 4 millió ember válik tartósan hepatitis B fertőzötté, 25%-uk sajnos meghal a májgyulladás és a kialakuló májrák következtében. A hepatitis B szexuális úton, sérülésekkel, fertőzött vérkészítményekkel terjed, de olykor nyál és izzadság útján is bekerülhet a kórokozó a szervezetbe. A vírust közvetítheti fertőzött tű, akupunktúrás eszköz, pedikűrszerszám, olló és kés. A betegség Magyarországon egyelőre csak 100 000 embert érint, ugyanakkor az egészségügyi dolgozók, tűzoltók és rendőrök munkakörülményeikből adódóan jobban ki vannak téve a fertőzésnek. A másik komoly rizikócsoportot az utazók adják, akik olyan területekre látogatnak el, ahol a hepatitis B-vel fertőzöttek száma igen magas (néhány mediterrán ország, Horvátország, Szerbia, Szlovénia - a háború miatt, Törökország, afrikai mediterrán országok – a szűrés és a kötelező oltások hiánya miatt, afrikai és ázsiai országok, Kína – általánosan 70-90 százaléka a lakosságnak már átesett a hepatitis B fertőzésen). A hepatitis B fertőzést nemcsak szexuális úton, hanem a fejlődő országok többségében akár egy orvosi beavatkozás, egy véletlen baleset, vagy egyszerű hennafestés alkalmával is el lehet kapni. A fertőzés megelőzése érdekében kerülni kell a szexuális kalandokat, a tetováló, hennázó, pedikűr és manikűr szalonokat, különösen külföldön. Leghatékonyabb megelőzés a védőoltás, hiszen három védőoltásból álló oltási sorozat életre szóló védettséget nyújt a veszélyes fertőzés ellen.vissza a cikkekhez