Védőoltások Hepatitisre


A Hepatitis A és a Hepatitis B  fertőzés ellen egyaránt létezik védőoltás. Az oltási sor felvételével hosszú idejű védelmet biztosíthatunk szervezetünk számára mindkét fertőzés ellen.

 

A hepatitis oltásról


A Hepatitis A és B fertőzésekkel többnyire utazások során találkozhatunk, de fontos tudni, hogy a baj megelőzhető, mert az utazás előtt védőoltással megóvhatjuk magunkat. Ezzel az immunizálással az esetek 80%-ában sikerül megelőzni a betegség kialakulását, nem véletlen tehát, hogy az utazók leggyakrabban beadott vakcinájáról beszélünk.

 A hepatitis védőoltásokról háziorvosaink, illetve az ország 19 megyéjének oltóközpontjai szolgálnak bővebb felvilágosítással, és ugyanitt kérhető az oltás felírása és beadása is. Mivel egy utazáskor fokozottan ajánlott oltásról van szó, érdemes előre gondolkodni, és utazás előtt kb. egy hónappal konzultálni orvosunkkal. Mindez azért fontos, mert a vakcina beadásától számítva (személytől függően) 14-28 nap alatt alakul ki a védettség. Amennyiben az első hepatitis oltásunkat követően emlékeztető oltást is kapunk 6-12 hónap elteltével, nagyobb védelmet élvezhetünk, évekre immunissá válhat szervezetünk a betegséggel szemben.

Napjainkban már olyan vakcinák is léteznek, melyekkel kisbabákat (1 éves kor felett), és idős embereket is olthatnak komoly kockázati tényező nélkül. Ha csupán pár nap áll rendelkezésére az utazásig, akkor is ajánlatos felkeresni orvosát, vagy az oltóközpontok valamelyikét, és érdeklődni a lehetséges megelőzési formákról.

 

Hepatitis A elleni védőoltás   


A fertőzésveszély különösen a fejlődő országokat (Ázsia, Dél-Afrika), valamint a Földközi-tenger térségét érinti, itt 1800-szor nagyobb az esély a megfertőződésre, mint hazánkban. Célszerű indulás előtt 2 héttel beoltatnunk magunkat, azonban a „last minute” esetekre is van már megoldás a rövidített oltási séma alkalmazásával. A hepatitis fertőzést minden második ember utazás közben kapja meg, viszont jó tudni, hogy a Hepatitis A és B a leggyakoribb, védőoltással megelőzhető fertőzés. Egy egészségügyi felmérés kapcsán kimutatták, hogy minden ötödik utazó az indulás előtti két hétben dönt az egészségügyi kérdésekről, a megkérdezettek egyharmada pedig semmilyen egészségügyi tanácsot nem kér. Vannak azonban megfontoltabbak is, a megkérdezettek 40%-a már négy héttel az utazás előtt konzultál orvosával. Már az első Hepatitis A elleni oltással is két hetes védettséget érhetünk el, de a hosszú távú immunitáshoz célszerű az úgynevezett emlékeztető oltás beadása is (6-12 hónap).

 

Hepatitis B, azaz fertőző májgyulladás elleni védőoltás

 

Kik kaphatnak Hepatitis B oltást?


Születés után minden életkorban kapható oltás, de vannak tényezők, amikor különösen nagy a fertőzés veszélye:


- szexuális partnerüket gyakran váltogató férfiak és nők
- homoszexuális férfiak
- injekciós drog használói
- az egészségügyben dolgozók, illetve veszélyes munkát végző személyek (a tűzoltóság, rendőrség, katonaság alkalmazottjai)
- fertőzött területre utazók (pl. fejlődő országok)
- a vírushordozók családtagjai, illetve a fertőzött személlyel közeli kapcsolatba kerülők
- krónikus májbetegek
- hemofíliások (vérzékenységben szenvedők)
- művese kezelésben részt vevő betegek

A Hepatitis B oltással egy időben más oltás is beadható, ilyenkor az ellenoldali végtagba adják az injekciót.
Az oltás mennyisége terhes nők esetében, illetve kortól függően változó lehet.

Az oltás beadásának idejéről az alábbi táblázat nyújt segítséget:

  

 

Mennyi ideig nyújt védelmet a hepatitis B elleni oltás?


Amennyiben valaki a teljes oltási sorozatot, azaz mind a három oltást megkapja, az oltást nem kell ismételni, csak akkor, ha a páciens szervezetének ellenanyag szintje 10 ELISA egység alá esik. Egyéb esetekben a védettség fent áll, és emlékeztető oltás beadására sincs szükség.

 

Milyen esetekben nem lehetséges a hepatitis B oltás beadatása?


- élesztőgomba allergia esetén
- az oltás idejében fennálló súlyos, vagy közepesen súlyos, akut betegség esetén
- korábbi Hepatitis B oltáskor kialakuló allergiás reakció esetén

A terhességet, illetve annak tervezését nem befolyásolja az oltás, családot tervező és állapotos nők is megkaphatják a vakcinát.

 

A hepatitis A és B elleni védőoltás


Létezik olyan vakcina, ami a Hepatitis A és B ellen együttes védelmet nyújt, ezeket az oltásokat 0-1-6 hónapos időbeosztással kell beadni. Amennyiben Önnek már csak egy hónapja van az oltások beadatására, akkor 0-7-21 napos időzítéssel is oltathatja magát, de ebben az esetben emlékeztető oltást javasolt egy év múlva.